KAM SA VŠADE DÁ SKRYŤ TAJNÁ MIKAMERA?

Elektronika, doplnky či oblečenie

Rozmery tajných kamier určených pre zasadenie do nejakej inej klasicky vyzerajúce a fungujúce veci sú natoľko malé, že nie je problémom začleniť ich do väčšiny vecí dennej spotreby, elektroniky alebo bytového vybavenia a doplnkov. Čo napríklad do oblečenia či obuvi, téglika, mince, stromu? Všetko menované už je vymyslené a k dostaniu. A samozrejme veľa ďalšieho. Poďme sa teda bližšie zamerať prinajmenšom na niektoré z týchto klasických bezpečnosti vychytávok!

Minikamera v kravate

Ak je váš normálny pracovný odev v znamení formálneho štýle, ktorého neodmysliteľnou súčasťou je spoločenská košeľa s kravatou, môže sa tento kúsok stať vaším skrytým a neobyčajne rafinovaným tromfom. Potreba diskrétneho získanie záznamu z obchodného rokovania, kľúčové schôdzky, alebo napríklad účel mystery shoppingu určite patrí k príznačným a častým motívom pre obstaranie produktov špionážne techniky. Kravata vyzerá elegantne, decentne ale pritom zaujímavo. Koho by však napadlo, že je v nej zabudované zariadenie pre nenápadné nahrávania.

"Dobrý nápad, ale kvalita záznamu iste nemôže byť ktovieako", napadne vás možno pri prvom pohľade na toto riešenie. Zdanie ale klame. Tajná kamera v kravate nie je obyčajnou atrakcií, ale je vybavená profesionálnym prístrojom Sony CCD nakupujú obraz v extrémne vysokej kvalite. Kamera je vybavená ďalej WDR technológiou zaručujúce čistý obraz aj v prípade, že je namierená oproti svetlu. Mikrofón s predzosilňovačom je zase zárukou vysoko kvalitného zvuku. Business meeting je tak možné pozdvihnúť na úplne nový rozmer!

Minikamera v kelímku

Mnoho z nás si nevedia predstaviť rozjazd do nového dňa alebo zakončenie obedové pauzy bez svojej obľúbenej kávy. Tento téglik (ako) od kafe má ale trochu iné poslanie ako asistovať svojmu majiteľovi pri klasickom rituálu a chvíľach pauzy. V normálne vyzerajúcim téglika je ukrytá HD minikamera, ktorej prednosťou sú predovšetkým veľmi slušné parametre rozlíšenie, ľahké využívanie a dlhá výdrž batérie - cca 40 hodín nepretržitej prevádzky.

Kde sa tento špeciálny špionážne kelímok od kafe najviac uplatní? Okrem použitia pre kancelárske účely je produkt tiež vhodný do vozidla. Presnejšie ako prevencia pred vandalizmom. Ponúka sa téglik umiestniť na palubnú dosku a kamera sa vďaka funkcii detekovanie pohybu aktivuje zakaždým, ak zaznamená vo svojom dosahu akýkoľvek pohyb. Tajnú kameru je možné ovládať aj na diaľku.

Pre menej formálne príležitosti a pre vonkajšie použitie je možné mať všetko pod kontrolou vďaka minikamery zamaskované do baseballky. Šiltovky sa nosia ako v lete, tak aj v chladnejších mesiacoch a už neplatí, že by boli výsadou len teenagerov. Vzbudenie akéhokoľvek podozrenia, že čiapka je v skutočnosti viac ako len doplnkom k outfitu, je úplne nemožné.

Podobne ako u vyššie predstavenej kravaty je aj tajná kamera v čiapke LawMate HT-18 technicky dosť našlapaná. Vysoko kvalitný obraz aj zvuk, WDR technológia, rozlíšenie 550 TV liniek alebo uhol záberu 78 ° povyšujú túto premyslenú vecičku z originálnej novinky na plnohodnotný, široko uplatniteľný špionážne a bezpečnostný produkt.

Príklady zo zahraničia

V ponuke zahraničných špecializovaných špionážnych obchodov nájdeme mnoho všedných aj nápaditých riešení, kam je možné kameru umiestniť. Jedným z nich je tajná kamera v okrasnom kameni, ktorá sa tak môže stať šikovným ochrancom domova přeevším proti zlodejom a vandalom. Vonkajšok je koncipovaný tak, aby bol odolný proti extrémnym poveternostným podmienkam. Záhrada a priestor okolo domu sú tak pod stálym dohľadom, bez toho, aby niekoho napadlo, že vďaka "balvanu". Aj v tomto prípade je potom vnútro nabitý technikou úctyhodných parametrov. Len zmienkou: rozlíšenie 2880 * 2160, mimoriadne široký uhol záberu (140 °), kapacita pamäťovej karty 128 MB alebo napríklad schopnosť zaobstarať až 60 snímok za sekundu.

Nielen v oblečení a doplnkoch, ale aj v topánkach možno ukryť nahrávacie či sledovacie zariadenie. A nemusí sa jednať o komerčné účely. Tak napríklad CIA (federálna americká spravodajská služba) mala vraj čo do činenia s lakovky, ktoré v pätovej časti ukrývali mini-vysielač pre zachytenie komunikácie. Opradené legendami sú aj iné technické riešenia v tejto oblasti. A treba dodať, že nie vždy sa jedná o techniku ​​poslednej doby. Web'oddee.com' vo svojom príspevku na túto tému spomína, že už v roku 1970 CIA vkladala sledovacie zariadenie do pňov s cieľom zachytiť informácie z Moskvy. Misia bola úspešná do tej doby, než ju agenti KGB odhalili.

Moderné riešenia už predsa len vyzerajú o dosť elegantnejšie a podobne ako v prípade iných technických produktov (GPS navigácia typický príklad) sa aj zo špionážnych vecí slúžiacich hlavne pre vojenské a spravodajské účely vyvinul sortiment pre širokú verejnosť a celý rad využitie. Niekoľko tu spomenutých príkladov a celý rad ďalších produktov, ktoré sú k dostaniu treba tu, sú toho dôkazom.


Použité zdroje:

https://www.spygadgets.com/hidden-camera-rock-with-4k-resolution/

https://www.oddee.com/item_98530.aspx

http://skryte-kamery.cz/