5 spôsobov ako na zlodeja balíkov

1. Použite všetky prostriedky, ktoré e-shop / prepravca ponúka

Preč sú doby, kedy jedinou možnosťou dodania bol surový vodič Slovenskej pošty, ktorý si ešte na depe pohadzoval s balíkmi. Dnes existuje viac súkromných prepravcov, pre ktorých sú dobré odozvy zákazníkov nutnosťou a naopak prípadné sťažnosti nočnou morou, pretože riskujú, že s nimi e-shopy ukončia spoluprácu. Ako nezbytnosť u dražších zásielok doporučujeme si ihneď v e-shope vyžiadať dôkladnejšie zabalenie a doprovodné služby (cenný balík). Pokiaľ balenie rovno zaisťuje prepravná spoločnosť, samozrejme, požiadajte ju (e-shop by vám, ale mal ponúknuť, že to za vás zariadi). Medzi dnes už typické funkcie ( dokonca aj u Slovenskej pošty) patrí sledovanie zásielok. Medzi vyspelejšie služby patrí napríklad možnosť priamo kontaktovať depo, kde sa vaša zásielka nachádza. Tieto služby už ale ponúkajú len súkromné prepravné spoločnosti, ktoré chcú zákazníkom ponúknuť nadštandard.

2. Obráťte sa na susedov

Má vám doraziť balík práve vo chvíli, kedy už dopredu viete, že nebudete doma? Dohodnite sa najskôr so susedmi, nech ho od dopravcu prevezmú. Ak už je balík pred vašimi dverami, rýchlo zavolajte, aby ho schovali. Verte, že je lepšie občas suseda pozvať na kávu, než mať doma rozbitú elektroniku :-). Susedia vám tiež môžu pomôcť preniesť väčšie zásielky, typicky nábytok, ktorý by sa mohol poškodiť.

3. Buďte opatrní a strážte svoje okolie

Už sa vám niekedy stalo, že nedočkavý vodič prepravnej spoločnosti nechal balík pred dverami? Alebo vašim susedom? Pokiaľ k tomu dochádza u vás častejšie, či už náhodne, alebo preto, že bývate v "lepšej" štvrti a prepravcom to priamo hovoríte, majte sa na pozore. Nestrážené sídliská, kde si ľudia veria, sú totiž obľúbeným terčom lupičov. Stačí moment nepozornosti a drahý balík je preč. Pokiaľ si všimnete cudzie auto, ktoré nápadne "skúma" vaše sídlisko, radšej hneď počítajte s tým, že sa môže jednať o nezvaných hosťov. Pravdepodobne to najskôr bude len vodič, ktorý sa stratil, ale lepšie je neriskovať. 

4. Používajte techniku

Samozrejme vám môže pomôcť aj naša technika. Keď príde reč na ochranu domu, najlepšie vám poslúžia vonkajšie kamery, ktoré môžu mať detekciu pohybu a zachytia osoby pred vašim vchodom - vrátane kuriéra. Bezpečnostné kamery predstavujú bohatú triedu výrobkov. Nájdeme tu bezdrôtové kamery, Wi-fi kamery a dverové kukátka. Posledný spomenutý tovar vám pomôže v prípade, že máte byt napr. v panelovom dome a nemôžete teda použiť bezpečnostnú kameru. Kukátko urobí fotku alebo krátke video pri stlačení zvončeka, ale môže mať aj pokročilejšie funkcie, napríklad automaticky nahráva pohyb pred dverami.

5. Používajte GPS lokátor

Odosielate zásielku vy alebo máte inú možnosť do nej niečo pribaliť? Pokiaľ sa jedná o niečo cenné či dôležité, určite použite sledovacie zariadenie. O čo sa jedná? Spravidla ide o drobného pomocníka, ktorý sa pripevní k predmetu ( alebo vloží do zásielky) a kontinuálne zasiela informácie o polohe. Výdrž batérií je veľmi dlhá. Má rôzne funkcie ako napríklad automatické zaslanie upozornenia v prípade, že opustí vybranú zónu atď.